takkapulmia

Mihin tarkoitukseen takaa haluaa käyttää? Koristeena? Sisustuksellisena elementtinä? Huoneen jakajana? Lämmöntuottajana? Energianlähteenä? Ruoan laitossa? Takasta on moneksi, mutta osa toiminnoista karsii väistämättä toisia ominaisuuksia pois.

Yksi asia on meillä kuitenkin muita ominaisuuksia edellä, nimittäin turvallisuus. Olin jo mielessäni maalaillut mustaa kevythormia takalle, mutta kun useammasta lähteestä kuulin juuri näiden kevythormien aiheuttaneet meidän alueella useamman tulipalon, josta yhden jäljiltä maassa oli vain perustukset, niin tuo haave lensi ikkunasta ulos. Meille tulee siis muurattu hormi.

Mutta onneksi muita valintoja voi vielä pähkäillä ja suunnitella. Energian lähteeksi meidän takka ei tule taipumaan, eli vesitakka tiputettiin listalta pois. Samaten leivinuuni – tai jos se nyt takassa sattuisi olemaan, niin mikäs siinä, mutta yhdeksi valintakriteeriksi se ei yllä.

Alkuperäiseen pohjapiirustukseen takka oli piirretty olohuoneen ja ruokapöydän tilan jakajaksi. Pitkään tuota mietimme, mutta kahdesta syystä päätimme luopua ajatuksesta. Yksi: kunnollisia (lue, nättejä ja kohtuuhintaisia) takkoja keskelle huonetta asennetavaksi on todella vähän. Kaksi: Halusin että koko olohuone pysyy avarana, ja että sohvalta voi seurata keittiön tapahtumina (lue, minä voin katsella kun Jukka tekee ruokaa).

Nyt takka tulee siis seinän viereen, korkeiden ikkunoiden väliin. Takka saisi olla iso, jotta se lämmittäisi kunnolla, mutta toisaalta sen ei tarvitsisi maksaa maltaita. Mustat luukut ovat aivan ehdoton vaatimus, jotta ne sointuvat meidän mustiin ikkunoihin (ehkä; kuten viime postauksesta kävi selville, voi tämäkin asia olla nyt vaakalaudalla). Kaakelit, muodossa tai toisessa eivät innosta. Valkoinen rappaus voisi olla ihan kiva, mutta kun takka hiemankin savuttaa, niin on luukun yläosa heti musta. Toinen potentiaalinen värivaihtoehto olisi vaaleahko hiekka tai harmaa. Tikkurilan tuntomaali takan päällysteenä ja samalla takaseinän rappauksena olisi ihana vaihtoehto! Vihdoin kaiken pohdinnan ja pähkäilyn (lue, nettiselaamisen) jälkeen löysin pari mallia, jotka miellyttävät silmää. Niistä parhaaksi nousi Linnatulen Iso-Johannes takka. Tykkään todella tuosta kulmaluukusta. Pitäisi vain saada päätettyä aukeaako takka olohuoneen vai ruokasalin ja keittiö puolelle. Mitä mieltä sinä olet?

iso-johannes-kannustalo[1]

Kuvan on Linnatulen sivuilta

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”takkapulmia

  1. Meillä takan paikan kanssa kävi toisin päin: seinältä tilanjakajaksi. Eikä kaduta. Avaruus säilyi edelleen ja sohvalta näkee keittiöön! Lämpökin leviää tehokkaasti keskilattialta ympäriinsä. Oliko teillä ajatus laittaa takka ulkoseinälle (ikkunoiden väliin)? Lämmitysteknisesti ei varmaan paras idea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s