meidän budjetti

Budjetti, mikä ihana tekosyy tehdä Excel-taulukoita – sanoo kirjanpitäjän tytär. Aluksi mietimme suuntaa antavan hinnan taloprojektille, jonka pohjalta lähdimme suunnittelemaan minkä kokoiseen taloon meillä on varaa ilma aivan järjetöntä lainaa pankista. Nälkä kasvaa syödessä ja nopeasti tajusimme, että fiksun kokoista taloa – jossa voisi asua hieman pidempään – ei tuolla hinnalla rakenneta. Googlen ja talokauppiaiden avulla hahmotimme kaksi keskeistä lukua. 1,500 euroa per neliö, jos rakennamme paljon (siis todella paljon) itse. Sekä 1.800 euroa per neliö, jos rakennutamme talon urakka-tarjouksella. Näiden pohjalta ja suunniteltujen 130 neliön mukaisesti asetimme hintakatoksi 250.000 euroa tontin kanssa. Tällä hetkellä budjetti hipoo 270,000 eli kasvua on tullut noin 20,000 euroa ja samalla 6 neliötä lisää. Vielä on ainakin lvi-töiden, huopakaton ja perustusten lopulliset luvut vahvistamatta. Ja päälle olen vielä laskenut 10% budjetin ylityksen, jolle löytyy rahoitus. Sormet ristiin ettei menisi enemmän yli.

budjetti, Kannustalon Lato

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”meidän budjetti

  1. Jokaisella hankkeella on oltava budjetti. Itselläni vaan on sellaisia kokemuksia, että ne tahtovat ylittyä – reilusti. Tuossa teidän budjetissanne huomio kiinnittyi erityisesti sähkötöihin ja maansiirtotöihin. Meillä meni sähkötöihin yli 20 000 euroa ja maansiirtotöihinkin jokseenkin saman verran. Tosin rakentaminen saattaa keskikokoisessa kaupungissa olla Pohjois-Suomea kalliimpaa. Lisäksi oli isompi ja 1½-kerroksinen. Ja me ei todellakaan olla mitään tee-se-itse -ihmisiä. Rakennettiin siis avaimet käteen tyylillä – siis sen kalleimman kautta.

    1. Hei Teppo, kiitos kommenteista! Maansiirtotöistä me olemme jo hyväksyneet urakkatarjouksen, joten tuon summan ei pitäisi paljoa enää muuttua. Meidän tontti on todella tasaista hiekkamaata ja maa-ainekset tulevat melkein kulman takaa, jotka molemmat ovat vaikuttaneet urakan hintaan. Sähkötöistä meillä on niin ikään urakkatarjoukset sisällä. Budjetti on kylläkin halvimman mukaan, eli jos valitsemme kalliimman tarjouksen, niin hinta nousee jotain tuhansia. Tuossakin hintaan ovat varmasti vaikuttaneet meidän tekemät päätökset jo aivan suunnittelun alkuvaiheilla, jolloin pyrimme karsimaan kaiken ”turhan” pois listalta. Enää budjetissa ei ole kovin montaa avointa kohtaa, jotka perustuisivat hinta-arvioille. Melkein kaikesta olemme saaneet tarjoukset sisälle tai pystyneet laskemaan suhteellisen luotettavat materiaalikulut. Jännityksellä odotan, josko lopputulos näyttää samalta 

      1. Hyvä niin. Silloin budjetti on realistisella pohjalla. (Aikaisemmassa kommentissa yritin sanoa, että meidän talo oli isompi ja 1½-kerroksinen, jotka molemmat nostivat hintaa. Ja sekin kyllä täytyy myöntää, että sähkötöiden osalta tuli tehtyä useamman tonnin lisätilaukset, jotta saatiin epäsuora valaistus aikaan.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s