Estetiikka edellä?

Talo Luckin postausta lukiessa kävin miettimään, mikä suhde meillä on käytännöllisyyden ja estetiikan välillä. Kumpi tulee ensin? Itse haluaisin ja toivoisin voivani vastata estetiikan kulkevan ensin, mutta totuus on että käytännön ratkaisut määräävät meillä kaapi paikan. Jos olen jotain järjetöntä ehdottanut, niin useimmiten järkevämmältä puoliskolta on tullut varsin tyrmäävä tuomio. Mitään epäkäytännöllistä en ole vielä saanut läpi sen verukkeella että ”se on niin ihana”. Tietenkin monta sisustuksellista asiaa on suunniteltu puhtaasti estetiikan takia, kuten listattomuus tai ikkunoiden muoto. Kuitenkin nuo asiat eivät ole käytännön ratkaisujen tiellä.

Muutamissa kohdin olemme kuitenkin tehneet valintoja estetiikan ehdoin. Keittiö esimerkiksi. Halusin meidän keittiöön samaa henkeä kuin Luckin talossa. Toivon keittiön yhdistyvän liukuvasti olohuoneeseen ja tulevan pehmeästi osaksi oleskelutiloja. Samalla haluan kuitenkin keittiön paraatipaikalle olohuoneeseen ja keskeiseksi osaksi kodin toimintoja. En halua piilottaa keittiötä kulman taakse tai tehdä näkösuojaa saarekkeeseen. Haluan avaran olohuoneen, jossa kaikki voivat puuhata omia juttuja ja kuitenkin olla yhdessä. Tästä syystä jätimme yläkaapit kokonaan pois ja esimerkiksi tiskikaappi sai väistyä kodinhoitohuoneeseen. Olen myös ajatellut integroida kirjahyllyt osaksi saareketta, jolloin keittiöstä tulee osa kirjastoa, tai kirjastosta keittiötä.

Tykkään kovasti talo Luckin ajatuksesta sekoittaa tiloja ja luoda niille ihan uusia merkityksiä. Kuka sanoo että keittiö pitää olla juuri keittiö tai saunatupa takkahuoneena. Yksi tila voi taipua moneksi tai moni tila voi yhdistyä yhdeksi – ihan käyttäjien omien mieltymysten mukaisesti. Koti on aina loppujen lopuksi käyttämistä varten ja tilat tulisi luoda asujien mukaan, ei toisin päin. Muutenkin iso hatun nosto Luckin perheelle; mahtava projekti ja aivan todella hieno suhtautuminen messukävijöihin. Itse en usko että pokka pitäisi, jos pitäisi viikosta toiseen kuunnella kommentteja omasta talosta.

Muutama inspiraatiokuva Norm Architects sivuilta tulevasta monitilasta – joka suomalaisessa kulttuurissa tunnistetaan nimellä tupakeittiö-olohuone.

01[1]

002_FREDENSBORG_HOUSE_2010[1]

02[1]

018_FREDENSBORG_HOUSE_2010[1]

17[1]

Humlebaek_house_001[1]

 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Estetiikka edellä?

  1. Heippa! Ite myös laittaisin teidän taloon pelkän saarekkeen ilman ylähyllyjä. Tuo tilaan avaruutta ja valosuutta. Meidän ladossa (189) on pohjakuvaan suunniteltu seinä keittiön ja ruokatilan väliin, mutta me tehtiin tuosta saareke ja se on kyllä ollut oikea ratkasu. Meillä tuo saareke on tosin pienempi kuin teillä, joten siinä on vain liesi ja uuni työtasoineen ja alakaappeineen, ja vastakkaisella seinustalla on sitten allas yläkaappeineen, kuivauskaappi sekä tiskikone. Uskoisin että pärjäätte hyvin ilman kuivauskaappiakin, tehokas kuivaus vain tiskikoneessa ja meillä on Franken allas mihin saa lisäosina erilaisia valutus ja huuhteluritilöitä, toimivat varmasti hyvin myös kuivausritilänä..
    Me kans aluksi suunniteltiin meidän saarekkeen toiselle puolelle hyllytilaa astioille, tuohon olisi tullut liukuovet. Avohyllyt ei onnistuisi millään koska perheessä on kolme pikkulasta ja sen tietää mitä siitä seuraa… 😉 Mutta tuo meidän saareke on sen verta kaposa että päädyimme tekemään taustaksi vain ”betonimuurin”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s