onnea ja epäonnea – betonilattian kanssa

Viikonloppuna saimme betonilattian pinnoitettua Weberin Casa pinnoitteella. Alempana on kuvia betonilattiasta valmiina. Teksti on aika pitkä, joten malttamattomimmat voivat hypätä suoraan kuviin. Kokeilen selvittää koko prosessin ja antaa muutaman harmaita hiuksia säästävän vinkin. Etenkin kannattaa ottaa opiksi meidän virheistä, jos on itse casa pinnoitetta tekemässä.

Aikataulu meni aika tiukalle, sillä keskiviikkona (eli siis tänään) tulee kalustetoimitus, jolloin lattian olisi oltava valmis. piste. Sähkömies oli kutsuttava pikavisiitille, jotta saisimme upotettavat ledit kattoon. Koska betonipinnoite tulee lähes koko taloon, ei loisteputket johtoineen voineet risteillä pitkin olohuoneen lattiaa. Saimme valot kattoon ja Jukka pääsi tasoittamaan lattiaa. Joka oli muuten syytä tehdä aika huolella.

Meillä betonipinnoite tehtiin todella isolle alalle. Melkein 112 neliötä. Eli siis kaikki muut tilat paitsi kodinhoitohuone, kylpyhuone ja sauna. Koska muutaman millin heitto yläkanttiin, olisi aiheuttanut materiaalin loppumisen ennen aikojaan, piti meidän tehdä hyvä sotasuunnitelma.

Vinkki numero 1: Jotta pysyt kärryillä pinnoitteen menekistä ja pääset lähelle haluttua paksutta piirrä lattiaan neliöitä, niin että yksi neliö vastaa aina yhtä pinnoitesäkkiä. Meillä tuo oli 2 neliön alue. Eli siis piirustimme edellisenä iltana koko lattian täyteen erimuotoisia neliöitä. Sekoitimme aina yhden säkin kerrallaan kirvesmiehen sähkösekoittimella. Joka sitten kaadettiin omaan neliöönsä.

Vinkki numero 2: Weberin ilmoittama sekoitusaika oli ainakin meille alimitoitettu. Itse sekoitimme 5-6 minuuttia per säkki ja siltikin lattiaan päätyi muutamia sekoittamattomia kohtia. Onneksi suurimman osan sai napattua vielä liippaus vaiheessa pois käsin.

Meillä oli yksi henkilö varastossa sekoittamassa betonia ämpäriin, toinen kantoi valmiin massan talon puolelle ja kolmas, Jukka, kaatoi betonin ja liippasi sen. Ämpäreitä oli tietenkin kaksi, jolloin sekoittaja teki hommaa liukuhihnalta jatkuvasti sekoittaen.

Isosta alasta johtuen, Weberin edustaja kehotti meitä tekemään makuuhuoneet erikseen. Jolloin yhtenäistä pinta-alaa saisi hieman pilkottua. Samalla Jukka pääsi testaamaan taitojaan ensin pienempiin huoneisiin. Koska makuuhuoneet tehtiin ensin, laitoimme ovien kohdalle laudat, jotka pitivät betonipinnoitteen rajapinnan oikeassa kohdassa. Tämä olikin yksi suurimmista huolenaiheistani, sillä listat tässäkin kohtaa ovat kieltolistalla.

Vinkki numero 3: rajapinnan lautojen poistaminen kannattaa tehdä aika aikaisessa vaiheessa. Meillä betonipinnoite lohkeili useasta kohdasta lautoja irrotettaessa, todennäköisesti koska oli kuivunut liian tiukasti lautaan kiinni. Lisäksi lauta kannattaa tehdä 5mm paksuksi, jolloin näet helposti, jos oven suusta ei ole tulossa paksuudeltaan tasaista. Jos reuna on tasainen ja sileä, on toisen puolen pinnoitteen liippaaminen helppoa ja jäljestä tulee siisti. Meillä rajapinnasta tuli hieman epätasainen.

Itse pinnoitteen levittäminen oli helppoa. Jukka kuvasi massaa viskoosimaiseksi, minusta se oli enemmänkin elastista. Mutta siis helposti levittyvää ja asettui aika automaattisesti tasaiseksi pinnaksi. Itse liippausvaihe oli kaikista mielenkiintoisin. Makuuhuoneissa Jukka testasi Weberin antamaa virallista ohjetta, eli veti pitkiä vetoja. Tuolla tavalla pigmentti tuntui kerääntyvän pitkiksi, symmetrisiksi vedoiksi lattian poikki. Halusimme lattiasta elävän, joten pigmentti erot eivät meitä sinällään haittaa. Mutta pigmenttierojen voimakkuus yllätti. Olisimme kuvien perusteella odottaneet hieman haileampaa lopputulosta.

Siirryttäessä olohuoneen isoon lattiaan, päätimmekin testata toisenlaista liippaus menetelmää. Paljon pienempiä ja hentoja vetoja vain pinnassa ja hieman sekaisin sinne tänne, jolloin välttyisimme symmetrisiltä vedoilta ja lattiasta tulisi epäsymmetrisen elävä. Tuo tyyli sopi meille paljon paremmin. Tykkäänkin olohuoneen lattiasta enemmän.

Vinkki numero 5: Ison alueen pinnoittaminen. Meillä olohuone ei ollut symmetrinen neliö, vaan eteisestä tuli ylimääräinen käytävä olohuoneen keskelle. Weberin edustaja kehotti toteuttamaan pinnoitteen kahdella liippaajalla, jotka lähtisivät eri osista olohuonetta liikkeelle ja ”törmäisivät” eteisen kohdalla. Betonipinnoitteessa on kuitenkin noin 20minuutin aukioloaika (eli aika jona betonia voi vielä liipata). Päätimmekin tehdä homman vain yhdellä liippaajalla, jolloin jälki on yhden näköistä – kaikilla kun on oma tyylinsä. Aloitimme olohuoneen perältä. Noin neljä kaistaa ennen eteistä, Jukka aloitti työstämään eteisen komeroa. Joka toinen ämpäri meni eteiseen, joka toinen olohuoneeseen. Näin molemmat rajapinnat pysyivät auki ja hiljalleen lähenivät toisiaan.

Vinkki numero 6: Kun rajaa lattiaan 2 neliön alueet, kannattaa alueista tehdä mahdollisimman ohuita. Olohuone oli täydellinen siinä mielessä että 2 neliön aloista tuli 43cm levyisiä kaistaleita. Tällöin koko ala on helppo liipata kerralla. Jos ala on enemmänkin neliö kuin kapea suorakaide, niin silloin ei ylety liippaamaan alueen takaosaa, jos kaataa koko ämpärin kerralla.

Vinkki numero 7: Kaada mielellään koko ämpäri kerralla. Pigmentti tuntuu laskeutuvan aika äkkiä ämpärin pohjalle, jolloin yhden säkin kaataminen kahdella kerralla voimistaa pigmenttieroja lattiassa (tämä ei ole tieteellisesti todistettu, enemmänkin mutu-tuntumaa). Tästä syystä Jukan päästessä eteisen kapealle kohdalle kaatoi hän aina puoli ämpäriä eteiseen ja puolikkaan olohuoneeseen ja liippasi molemmat peräjälkeen.

Kun lattia oli kokonaan tehty, lukitsimme ovet ja lähdimme lauantain viettoon. Olohuoneen 66 neliön tekemiseen meni yhteensä 3 tuntia. Makuuhuoneet oli tehty jo aikaisemmin. Sunnuntaina palasimme tontille katsomaan lopputulosta. Hyvältä näytti, kunnes huomasin ikkunan pielet.

Betonilattian kuivumisen myötä kosteutta oli kertynyt ikkunoihin. Tuo oli ihan odotettavissa, mutta emme olleet varautuneet tiivistyvän kosteuden määrään. Vettä oli valunut oikein reilusti ikkunoiden alaosasta seinää pitkin lattialle. MDF:stä tehdyt smyygilistat olivat turvonneet todella pahasti, samoin seiniin oli värjäytynyt keltaisia valumavesiä ja lisäksi vielä lattiaan tullut kosteudesta selkeitä rajoja. Huoh.

Siispä vinkki numero 8: Laittakaa ikkunoiden alalaitaan pyyhkeitä (vaikka teipillä). Meillä oli ilman vaihto hoidettu tuloilmaputken ja takan kautta, mutta tuo ei selkeästi auttanut. Harmittaa kovasti. Nyt pitää laittaa ikkunalistoja uusiksi, paklata rajapintoja ja maalata seinä uudestaan. Eniten kuitenkin harmitti lattiassa selkeästi näkyvä ”vesivahinko” kuvio.

Hätä ei ole tämän näköinen kun on ihana osaava aviomies, jonka hermot ovat ihan järjettömän pitkät (siis oikeasti järjettömän pitkät). Koska ovien kynnyksiä piti epätasaisuuksien vuoksi hioa hieman, päätti Jukka testata samaa myös vesivahinko kohtiin ja kas kummaa se toimi.

Vinkki 9: Betonipinnoitteen pintaa hiomalla saa häivytettyä suurimpia pigmentti eroja. Lopulta Jukka päätyi hiomaan koko lattian.

Vielä viimeiset pinnoitteet päälle ja lattia on valmis. Kaikesta huolimatta tykkään lattiasta kovasti. Ja väristä myös. Joka oli myös yksi huolen aiheeni.

Tässä kuvakooste lattiasta ja sattuneista vaurioista. Toimiiko virheistä huolimatta?

takka ja betonilattia

Työhuoneen betonilattia

Betonilattia makuuhuoneessa

Tässä näkyy kynnystä paremmin. Reunassa kohta, jossa betoni oli lohjennut lautaa irroitettaessa.

kynnys betonilattiassa

Kostunut ja turvonnut MDF-levy. Uusiksi menee

betonilattian vauriot

Osittain maali lohkeili kokonaan pois kun teippejä irroitettiin.

Betonilattian vaurioita

Ketuttaa kyllä hieman (Lumen rakenne ikkunan takana sen sijaan ilahduttaa!)

Betonilattian vaurioita

Keittiön betonilattiaa ja pienempi muotoista kuviota.

keittiön betonilattia

Makuuhuoneen betonilattia. Isommalla pinnalla ja kauempaa katsottuna kuviointi ei erotu paljoakaan.

makuuhuoneen betonilattia

Toimiiko? Värit hieman vaihtelevat riippen eri valaistuksista. Yleiskuva olohuoneesta tulee myöhemmin, kunhan keittiön kaapit ovat löytäneet paikkansa.

Mainokset

13 kommenttia artikkeliin ”onnea ja epäonnea – betonilattian kanssa

 1. No voi hanuri… Siis noille vastoinkäymisille, ei lattialle. Kuvien perusteella lattia näyttää hyvältä, juuri sellaiselta kun kuvittelen betonilattian livenä näyttävän (yhtä tuossa viikonloppuna aika tarkkaan tarkastelin), eli epätäydelliseltä. Mutta se ei siis ole huono asia vaan ominaisuus. Betonilattia on rouheaa ja ”virheellistä”. Pian pääsen katsomaan toista betonilattiaa joka kuvien perusteella näyttää täydellisen sileältä ja virheettömältä. Tiedä sitten onko sitä oikeassa elämässä. Mutta kaunis on! Ja peukut pitkäpinnaiselle miehelle 🙂

 2. Samaa mieltä edellisen kanssa, että näyttää oikein hyvältä eikä ulkopuolisena kiinnitä edes huomiota lattian ”epäkohtiin”, vaan enemmänkin keskittyy ihastelemaan sävyä ja pinnan elävyyttä 🙂 Kiitos hyvistä vinkeistä pinnoitteen levityksen suhteen!!

 3. Paljon hyviä vinkkejä saa teidän blogista. Itse olemme myös Weberin Casaa harkinneet. Ja väriä arponeet pitkälti harmaan ja vaaleanharmaan välillä. Onko tuo teidän lattia harmaa?

  Jännä kun katsoo Youtubesta Weberin mainosvideota, käyttävät väriltään valkoista mikrosementtiä ja tuolloin tietysti mitään pigmenttieroja ei ole ja muutoinkin lopputuloksessa ei juuri edes liipan jälkiä näy. Ilmeisesti näissä muissa väreissä pinta on selkeästi elävämpi mikä tietysti onkin jossain määrin ihan tarkoituksenmukaistakin.

  Olipa yllätys tuo kosteuden määrä mikä lattiasta vapautui. Jossain muualla luki että veto kuivumisen aikana on myös paha eli kai tuohon vain pitää varautua ohjeesi mukaan pyyhkeillä ja vastaavilla.

  Kiitos postauksesta, liikaa ei Weberin Casasta postauksia ole. Ja referenssikohteita Weberillä ei taida olla yhtään mitä voisi mennä katsomaan.

 4. Kiitokset kommenteista ja pahoittelut hiljaisuudesta – työ ja muutto ovat vieneet viimeisetkin vapaa-ajan rippeet.

  R: Lattia on vaaleanharmaa. Tummanharmaa olisi ainakin meille ollut aivan liian tumma

  Mika: Lattia on tosiaan vaaleanharmaa. Enpä todellakaan ajatellut, että valkoisessa ei tietenkään ole pigmenttiä. Tuo voisi tosiaan onnistua tasaisempana pintana. Toisaalta käytön myötä olen huomannut että lattiaan jää herkästi jälkiä, jolloin epätasaisemmassa värissä nuo läiskät ja jäljet eivät samalla tavalla pistä silmään. Laitan käyttökokemuksista uuden postauksen myöhemmin.

  Suvi & Koti Rinteessä: Hauska kuulla ettei ”virheet” osu silmään. Itsekin nyt lattiaa useamman viikon tuijottaneena tykästyn siihen kokoajan lisää. Jukan sanoin – tuo on varmasti uniikki lattia, jonka sävyjä ja muotoja ei ole kenelläkään muulla 

  Essi: Pienet virheet todellakin saavat lattian näyttämään erilaiselta ja elävältä. Nyt kun silmä ei kokoajan kiinnity virheisiin ja katson lattiaa laajemmin, niin se on todella ihana. Tykkään siitä päivä päivältä enemmän

 5. Kommelluksista huolimatta teille on tullut todella hieno lattia. Sitä täällä ihastelen ja lämpimät kiitokset tarkoista työvaihe kuvauksista ja vinkeistä. Ne varmasti tulevat vielä monelle avuksi.
  Ihanaa muuttoa ja oman kodin tuoksua ja ekaa yötä.
  Karolina //KOTI-blogi

  1. Moi Ville, Muistelen että hinta koko lattialle tasoitteineen oli jotain 4,000 euroa – noin 120 neliön allalle. Kunhan pääsemme piakkoin takaisin kotiin, niin tarkistan vielä summan / Kirsti

 6. Moikka Mikko, Muistaakseni Jukka käytti jotain tavallista hiomapaperia rautakaupasta. Olen tässä ajan kanssa katsellut lattiaa ja vaikuttaa siltä, että UV säteily korostaa pinnoitteen (sitä joka vedettiin telalla ihan viimeiseksi) rajoja. Joten voi olla että meillekin tulee vielä toinen hionta kerta eteen. / Kirsti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s